12 Ιουλίου 2013

15 Συμβουλές για επιτυχημένες οικογενειακές διακοπές


Έχει έρθει το καλοκαίρι και ο καθένας από εμάς αναζητά στιγμές ξενοιασιάς και ξεκούρασης. Στα σχολεία χτύπησε για τελευταία φορά το κουδούνι και οι μαθητές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις πολυπόθητες διακοπές τους, μένοντας μακριά από το «καταπιεστικό» περιβάλλον του σχολείου και τις αναπόφευκτες καθημερινές τους υποχρεώσεις. Ο βασικός στόχος των γονιών είναι να περάσουν μαζί με τα παιδιά τους, όσο το δυνατόν πιο ξένοιαστες αλλά με ένα σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα διακοπές, ώστε να μπορέσουν  να ωφεληθούν  και τα παιδιά τους. 
                                                                                                                                   
Με ποιο τρόπο όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών; Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος στη ζωή του παιδιού που μπορεί να την εκμεταλλευτεί όπως αυτό θέλει αλλά πάντα με ένα σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα.
1. Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους για το είδος των διακοπών που επιθυμούν.
2. Να συζητήσουν με τα παιδιά τους για την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του τόπου που επισκέπτονται
3. Να δημιουργήσουν ένα πλάνο δράσεων προγραμματίζοντας για το τι θα κάνουν, όπως παιχνίδια στη θάλασσα, επίσκεψη σε Μουσεία ή διάφορα άλλα  αξιοθέατα.
4. Να προγραμματίσουν διακοπές με ζευγάρια τα οποία έχουν συνομήλικα παιδιά έτσι ώστε τα παιδιά τους να έχουν την καλύτερη παρέα.
5.  Να κάνουν «συμφωνία»  με τα παιδιά ώστε να τηρούνται οι κανόνες του προγράμματος και στην περίπτωση που τους παραβιάζουν να υπάρχουν οι ανάλογες συνέπειες. Αυτό βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

6. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα καθώς στις διακοπές υπάρχει και το στοιχείο του αυθορμητισμού  και του απρόβλεπτου. 
7. Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να γνωρίσουν και άλλα παιδιά ώστε να δημιουργήσουν νέες παρέες αναπτύσσοντας την ικανότητα της κοινωνικοποίησής τους
8. Να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά με πιο ελεύθερους και λειτουργικούς για το παιδί τρόπους. 
9. Τα παιχνίδια στην θάλασσα με την άμμο και τα βότσαλα μπορούν να αυξήσουν την αγάπη τους για αυτά καθώς και να τονώσουν τις μαθηματικές ικανότητες του παιδιού. 
10. Να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου χώρου για να εκτονωθούν χωρίς να τα κυνηγούν από πίσω. 
11.  Η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων που θα επιλεγούν από το παιδί μπορούν να γίνουν ένα περίφημο βοήθημα και να τους κρατούν συντροφιά σε στιγμές ανάπαυσης και χαλάρωσης.
12. Να ζωγραφίζουν, αποτυπώνοντας κάθε τι που τους προκάλεσε το ενδιαφέρον τους.
13. Να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κρατήσουν ημερολόγιο καταγράφοντας καθημερινά τις ενασχολήσεις τους και τις καινούριες εμπειρίες που αποκτούν.
14. Οι δραστηριότητες λοιπόν που θα επιλεχθούν από τους γονείς, θα πρέπει να είναι διασκεδαστικές και ομαδικές, να έχουν συγκεκριμένο στόχο (οργάνωση, εκπαίδευση κλπ), να έχουν επιλεχθεί από κοινού με το παιδί και φυσικά να τηρείται πιστά το πρόγραμμά τους μέχρι να ολοκληρωθούν. 
15. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί, είναι αυτός που καλλιεργεί την φαντασία του, το κίνητρό του και τις ικανότητές του δηλαδή, το δομημένο παιχνίδι.

Πηγή: http://bit.ly/18bmqBT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου